zondag 3 juni 2012


Juni 1, Yellowstone NP
Montana
Een prachtige rit vanaf de parkeerplaats van Walmart van Butte naar de camping Norris in het Yellowstone NP! Wat een ruimte in Montana; je waant je af en toe alleen op de wereld. Maar af en toe was het ook beter geweest dat er geen mensen waren geweest: we rijden langs een creek die totaal over de kop is gehaald omdat er 100 jaar geleden goud is gevonden. Overal bergen kiezelsteen waar nog steeds niets op groeit en van de achtergelaten machinerieën heeft men maar een museum gemaakt, hoef je de troep ook niet op te ruimen! Halverwege passeren we een enorme aardverschuiving. Tijdens een aardbeving is een halve berg naar beneden gekomen. Enorme keien zijn van de ene kant van de rivier naar de andere kant gerold. Het heeft maanden gekost om de rivier weer open te krijgen.
Vlak voor het NP zien we een bord met camping, lijkt wel wat dus er naar toe. Een gigantische wasbordweg van 4 mijl naar een camping die $42 p/d kost. Dan maar met vol gas terug over het wasbord en dat blijkt veel beter te gaan dan in een langzamer tempo en zo zijn we dan toch nog snel in het Nationale Park. Je houdt het niet voor mogelijk maar de camping is bijna vol! We kamperen op ruim 2000 hoogte, de sneeuw is nog niet overal gesmolten maar het staat vol met tenters. En het regent flink.
Vandaag op beestenjacht: we willen tenminste een wolf en een grizzlybeer zien! Over de bizons breek je zo langzamerhand je nek, zoveel zijn er hier. De wekker gaat af om 4.30 uur en het heeft geloond: vlak voor ons steekt een grote grizzly de weg over, Bets filmt. Prachtig, het beest staat zich weer te schurken tegen een dooie boom. Rechtop, wat een knaap! We moeten dik 50 km rijden om in de wolvenvallei te komen. Inmiddels is er meer volk in de benen en plotseling: a wolf! Het beest ligt op de rand van een helling rustig het spektakel  onder hem in ogenschouw te nemen. Later zien we hem door een riviertje, de Lamar, waden.
We zoeken een rustig plekje, niet zo gemakkelijk hier, zetten de camper neer en vallen zelf er ook bij neer. Ff pauze! Het zonnetje schijnt, al twee grizzly en twee wolven, de bisons, elk en pronhorns tellen we al niet meer mee, gezien! En de dag is nog maar halverwege.
Juni 3, Cody
Yellowstone River
Gisteren de andere helft van Yellowstone gedaan, het vulkanische gedeelte. Wat is het een geweldig park met zijn geisers, mudpotten en andere vulkanische verschijnselen. Maar wat komen daar veel mensen op af! Bij de Old Faithful, waar we een uur moeten wachten op de uitbarsting, kun je over de koppen lopen! En het is nog geen vakantieseizoen. We spreken een Nederlands stel dat de cruise naar Alaska heeft gedaan: was tegengevallen. Wij blij dat we dus niet veel gemist hebben.


Norris

Old Faithful


Yellowstone Lake

Buffalo Bill Cody
Vandaag zijn we afgedaald van 2300 m (Yellowstone) naar Cody op ongeveer 1700 m hoogte. En dat scheelt een jas! We lopen weer voor het eerst sinds een paar weken in de korte broek en het is echt behoorlijk warm, lekker! Cody, het stadje, is genoemd naar Buffalo Bill Cody! Een grote held in mijn jongensjaren. We hebben zojuist het Buffalo Bill Historic Center bezocht, schitterend museum over het Wilde Westen. Gaan morgen weer naartoe, want het is teveel voor een middag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten