maandag 18 juni 2012


Juni 14, Redwood Falls Minesota
Parkeerterrein Wounded Knee Museum, met uitzicht op zwembad!

Hebben vandaag 500 km gereden en rusten nu even in een park. Alles is hier groen, bomen volop in het blad; we zijn weer in de bewoonde wereld! Omdat we niet over de autoweg willen, missen we de “Minuteman” raketopstelling. Dit relikwie uit de Cold War is nu opengesteld voor het publiek. Het is een raket in een bunker, maar je komt er alleen op afspraak binnen, verder niet veel van te zien.
Na de overnachting op het parkeerterrein van het Wounded Knee museum, gaan we op tijd op pad, de Hwy 14 naar Pierre. Op het parkeerterrein van McDonalds zien we hoe de Hollanders worden afgedroogd door de Pruisen. Wel even slikken, maar nu hoeven we ons programma niet meer aan te passen aan het voetbalschema. Wat ik wel belachelijk vind is dat je in het buitenland geen enkel programma van de Nederlandse omroep kunt bekijken, uitzending gemist bv, als er voetbalbeelden in worden getoond. Voordat de wedstrijden begonnen,konden we wel naar Studio Sportzomer kijken, nu niet meer. Heeft met de voetbalrechten te maken, alsof ze al niet genoeg verdienden!
eindeloze prairies
De weg naar Pierre gaat door de golvende prairies, wat een graslanden. Overnachten doen we op een soort camperplek aan de Missouri. De plekken met elektriciteit zijn bezet door Mexicaanse gastarbeiders die caravans wonen die zijn opgedeeld in kleine hokjes.
Na een heerlijke zomeravond aan de rivier en een goede nachtrust, gaan we vroeg op reis, 7.30 uur, omdat het tegen de middag behoorlijk warm, 30 graden wordt.
De vrij eentonige rit, door gras- en akkerbouwland, wordt in Brookings onderbroken. Naar deze omgeving zijn in 1880 voorvaderen van Gerard getrokken. We hebben maar één naam en daar is in de plaats niets van te vinden(internet). Mooi, keurig stadje met oude bomen en mooie huizen. In het plaatsje De Smet wordt flink reclame gemaakt voor Laura Ingalls-Wilder, schrijfster van het later verfilmde boek: Little House on the Prairie. De huizen waar zij gewoond heeft kun je bekijken, maar wij racen er voorbij. Dit is het minst aantrekkelijke gedeelte van onze reis en daar willen we dan ook snel doorheen.
Juni 16, Indian Lake, Michigan
Redwood Falls
Twee dagen flink gekacheld, dwars door Wisconsin, zodat we nu weer aan de oostkant van de VS zijn. Eindeloze rechte wegen door eerst prairies en de laatste 400 km door een bos en weide gebied. Je zou ook kunnen zeggen: eerst door een Duits gebied daarna door een Scandinavisch gebied. Als liefhebbers van begraafplaatsen, alleen om te kijken, bezoeken we een opvallende begraafplaats. Vanaf de weg zien we afwijkende grafstenen; meestal heeft men hier een platte grafsteen op het zelfde niveau als de grasmat, maar hier stonden complete zuilen. Met allemaal Duits opschrift. Je kunt echt zien dat dit gebied al veel langer, sinds 1880, is bevolkt en ontwikkeld. Ziet er veel beter uit dan meer naar het westen. De laatste dagen hebben we een nieuw concept: rijden tot een uur of vier, zoeken dan een mooi park, plantsoen o.i.d. waar we wat wandelen en in de schaduw kunnen zitten. We hebben temperaturen van tot 35 graden! Tegen de avond verkassen we naar het parkeerterrein van de Walmart, doen wat inkopen en brengen daar de nacht door. Het is toch te gek om $30,- te betalen alleen om te slapen! Water tanken we bij de benzinepomp en dumpen doen we onderweg in de wc van een parkeerplaats. En zo komt Jan Splinter…. Maar nu staan we op een heuse camping van het Indian Lake State Park, $64 voor twee nachten. Daarvoor heb je dan wel douches, staan aan de rand van het meer en hebben een prachtig uitzicht. In Gladstone kwamen we aan het Michigan Lake. Aan de waterkant staan de mooiste villa’s, met prachtige bomen ervoor. Op deze camping blijven we twee nachten en dan gaat de rit langs de oostkant van het Michigan Meer richting Detroit.
Juni 17
vlot over de Big Spring
Op de fiets naar het Palms Book State Park. Zo ongeveer ieder mooi bos, mooie kust is hier State Park. Maar goed ook want anders wordt de boel vol gebouwd. Het Palm Book SP is ongeveer 10 mijl, 16 km vanaf de camping. In dit park ligt een prachtige bron. Met een soort vlot kun je jezelf over de bron trekken. In het midden van het vlot zit een grote opening waardoor je zo in de diepte kunt kijken en enorme forellen ziet zwemmen maar ook het water uit de bodem ziet komen. Prachtige kleuren door de mineralen die in het water zitten. De middag wordt al lezend, wandelend en genietend van het mooie weer doorgebracht.
Palm Book SP Big Spring

Geen opmerkingen:

Een reactie posten