dinsdag 12 juni 2012


Juni 11, Bad Lands South Dakota,
Als we gebruik maken van de WiFi van Motel 6 in Wall, stromen de felicitaties binnen. Heel leuk en iedereen bedankt!
Na 3 dagen in Belle Fourche op de speelplaats gestaan te hebben, geven we de Hymer weer de sporen; op naar de Black Hills of Dakota;  vooral bekend geworden door de musical Calamity Jane met Doris Day in de hoofdrol. Alsof we door het Zwarte Woud rijden, mooi maar weinig spectaculair. Even een zijweg in om de filmsite van Dances with Wolves, Kevin Costner in de hoofdrol, te bekijken, veel is er niet te zien.
Deadwood
Volgende etappe is Mount Rushmore. Daar zijn de koppen van de Amerikaanse presidenten Washington, Jefferson, Rooseveld en Lincoln uit de bergen gehakt. Veertien jaar lang hebben 400 werkers hun brood er mee verdiend; de best betaalde was de chief carver, die kreeg $1,50 per uur. Maar het was ook in de crisisjaren ’30. We kunnen echt merken dat het vakantieseizoen is begonnen, behoorlijk druk. Dit monument betekent heel veel voor de Amerikanen, het is een nationaal symbool waar ze erg trots op zijn, en terecht.
Mt Rushmore
Vandaag bezochten we het Wounded Knee museum in Wall; dit museum behandelt een van de grootste schandvlekken van de White Man tegenover de Indianen. In 1890 werd bij Wounded Knee een groep Indianen, ruim 250, vrijwel allemaal ongewapende vrouwen en kinderen op beestachtige wijze afgeslacht door een afdeling van het Amerikaanse leger. Indrukwekkend!
Wall Drug Store
Vanaf Wall, gelegen langs de I-90 interstate en vooral bekend geworden om zijn Drugstore, trekken we the Bad Lands in. Even over de Wall Drugstore: een jong stel had het winkeltje in de dertiger jaren gekocht. Het plaatsje telde 250 inwoners, allemaal even arm. De jonge vrouw komt op het idee om een bord langs de weg te plaatsen dat bezoekers van de winkel gratis ijswater kunnen krijgen. En dat was een gouden vondst! En nog steeds krijg je er gratis ijswater en koffie voor 5 cent! Nu komen op zonnige zomerdagen wel 20.000 toeristen per dag! Leuke Western restaurants en winkeltjes.
the Badlands
De Badlands lijken wel wat op de zandsteenformaties in Utah, maar missen de felle kleuren. Het is gelegen in het National Grassland. Dit prairiegebied is een van de weinige overgebleven prairiegebieden van de VS. Staat nu onder toezicht omdat het anders ook zou verdwijnen. Overnachten doen we op een Ranch, gelegen in het reservaat van de Sioux indianen. De camping wordt beheerd door indianen. Het is, zoals we al vaker hebben opgemerkt als een camping of motel van de indianen is, een verlopen zooitje. Niemand op het kantoor, wc gesloten, de vakantiehuisjes in deplorabele staat. Jammer, want het terrein ligt prachtig.

De volgende dag heb ik een gesprek met de beheerster: als ik vertel dat we uit the Netherlands komen, brandt zij los met verwijten aan het adres van de Amerikaanse autoriteiten. Maar je kunt de geschiedenis niet terugdraaien dus doe wat voor een betere toekomst. Zoals bv dit prachtige terrein beter runnen. Gelegen tegen de rand van een prachtig Nationaal Park, dat moet lukken.
Zonsondergang over the Grasslands



Geen opmerkingen:

Een reactie posten