vrijdag 18 mei 2012


Mei 16, Victoria Vancouver Island
links de Boeing hallen
Gisteren de Boeing fabrieken bezocht. We zitten wel in de aviation musea, maar dit keer gaat het om splinter nieuwe vliegtuigen. In een hal, de grootste zelfdragende hal ter wereld, 1km lang, worden de Boeings 747, 767, 777 en de aller nieuwste de 787 Dreamliner. Deze laatste wordt voor een groot gedeelte van carbon gemaakt. Met een bus worden we naar de hallen getoerd, daar lopen we door een ondergrondse gang naar een lift die ons dan weer naar een bezoekersdek brengt. Hier worden de toestellen in elkaar gezet. De onderdelen worden zelfs vanuit ItaliĆ« ingevlogen. 
Met de Dreamlifter (zie foto). Opvallend is dat de werkers geen bedrijfskleding dragen: er lopen zelfs lui in de korte broek. Ook geen veiligheidshelmen. Alleen veiligheidsbrillen en schoenen zijn verplicht. Terwijl van boven toekijken, is een groep werkers op  de werkvloer gezamenlijk  gymnastiekoefeningen aan het doen. De kantoren bevinden zich ook op de werkvloer; wij kijken van boven zo naar binnen. In het bezoekerscentrum staan enkele straalmotoren opgesteld, gigantische dingen. Maar in vergelijking met de zuigermotoren van de Spruce Goose zijn het maar simpele constructies. Jammer, maar tijdens de tour mogen geen foto’s worden gemaakt!
Vandaag met een veerboot van Anacortes naar Sidney op Vancouver Island gevaren. Camper geparkeerd achter het parlementsgebouw in Victoria, de hoofdstad van British Columbia en de stad bekeken. Echt gezellig met terrasjes, prachtige bloemperken en een gezellige haven. Grappige rondvaartbootjes! En dan op naar een camping. Het was een lange dag: half zes op en heel drukke wegen.
airport van Victoria
We staan nu op een Provincial Park, tussen hoge dennen. Weinig zon dus, maar wel een mooi bos. Als we naar het strand lopen lezen we dat het bos zich aan het herstellen is van de kaalslag. De meeste bomen zijn nog erg jong, hier een daar een dikke conifeer die de kap heeft overleefd. In de staat Washington hebben we gezien dat nog steeds hele hellingen kaal worden gekapt! Onbegrijpelijk dat dat nog steeds wordt getolereerd. Het is echt funest voor de hellingen: de humuslaag spoelt weg en dan wil er niets meer groeien. Woestijnvorming is het resultaat in de wat drogere gebieden.
Mei 17, Englishman River Falls PP



dikste totempaal ter wereld

Eind goed, al goed! Vanaf de camping een prachtige trail gelopen door een schitterend bos naar de Englishman watervallen. Dikke bemoste bomen, varens en natuurlijk de waterval. Echt prachtig! Mocht ook wel, want vandaag hadden we een rit die meer leek te gaan over de Deutsche Autobahn dan door de prachtige natuur van Vancouver Island! Er is maar een weg die loopt van Victoria naar het noorden, Port Hardy. Tot aan Parksville reden we in de file, stoplichten en winkelcentra met grote parkeerterreinen. Af en toe een doorkijkje zodat je zag dat het toch echt wel mooi was. Onderweg nog even twee stadjes bezocht: Duncan om zijn 80 totempalen en Chemainus voor de muurschilderingen.
tegen zoveel geweld is geen bos bestand!
 Niet echt spectaculair maar wel een leuke onderbreking van de “Autobahn”. Deze twee stadjes hebben geleefd van de houtkap, maar de dikke jongens zijn al gekapt dus blijven alleen de “lucifers” over. Dat heb je als je ongeremd gaat kappen! Kappen met kappen dus! 

1 opmerking: