maandag 28 mei 2012


Mei 27, Great Falls, Montana
We zijn weer terug in de States en in de winter! Wow, dik in de sneeuw! Dat kun je hier verwachten, zelfs tot juli. Maar bij het begin beginnen: in Calgary bekijken we de Olympic Oval, de bekende overdekte schaatstempel van Calgary waar Ivonne van Gennnip tijdens de winterspelen van 1988 driemaal goud won en daarmee de Koningin van het IJs was! Het gebouw ziet er uit als nieuw, maar de ijsbaan is opgedweild; het seizoen is voorbij. Het wordt nu voor andere doeleinden gebruikt, bv als wij ’s morgens vroeg binnen komen, komen drommen afgestudeerde Highschool studenten binnen in hun graduate plunje, leuk om te zien. Zaterdagmorgen, temperatuur nauwelijks boven nul, maar de dametjes lopen in blote jurkjes waar dan later de zwarte soepjurk overheen moet; het is ook overal hetzelfde!
OLympic Oval
Onderweg bezoeken we maar weer eens een aviation museum, in Nanton, nu van de Royal Canadian Air Force, met Engelse vliegtuigen dus. Pronkstuk is een Lancaster bommenwerper. In dit museum heeft men het menselijke aspect een grote rol toebedeeld: de levensloop van een paar plaatselijke piloten wordt uit de doeken gedaan.
Door het prairieland waar Evert van Bentum zijn koeien laat lopen, denderen wij, heel soepel over de Canadian/ US Boarder, naar het Glacier NP. Het park ligt in Blackfoot country, nou ja, het was Indianen land. Jammer maar de lucht begint de betrekken, de Chief Mountain ligt bijna helemaal in de wolken. In het visitor center is veel aandacht voor de Blackfoot indianen. Overnachten doen we op de Saint Mary Campground in het Glacier NP, $20,-  alleen voor een plaats, geen stroom of douches.
De volgende dag, 27 mei dus, sneeuwt het. Op aanraden van de Ranger nemen we een andere weg, niet zo windy, bochtig. Nadat we wat zijn afgedaald, wordt de wereld minder wit. Onderweg bij een rest area breekt de knalpijp weer; de las van Al heeft het een paar maanden gehouden. Met een paar spijkers en een slangklem wordt de boel provisorisch aan elkaar geknoopt want het is koud en nat, geen weer dus om lang onder de Rubber Tramp te liggen. Qua geluid zijn we nu een Harley-Hymer!
In Great Falls bezoeken we het Charles Mansion Russell museum. CMR is een bekende kunstenaar die begin 1900 veel Wild West schilderijen maakte. In het museum veel van zijn schilderijen, maar ook van andere kunstenaars die de Wild West als thema hadden. Een van de hoofdthema’s is het Bison-verhaal. Boeiend: voordat de Europeanen naar het Westen kwamen, leefden 60 miljoen! bisons op de prairies. Iemand maakte een tocht van 175 mijl, 280 km, voordat hij de kudde bisons voorbij was! Aan het begin van 1900 waren nog maar 1000 bisons in leven. Ze werden afgeslacht voor de huiden, voor voedsel voor de railroad arbeiders en voor de industrie die de botten kon gebruiken. Bovendien hadden de veeboeren het land nodig voor hun koeien en konden de Indianen gedwongen worden naar de Reservaten te verhuizen. Zij leefden immers van de bison! In 1872 werd het eerste Nationale Park van de wereld, het Yellowstone NP geopend en daar werden de bisons beschermd. Nu zijn inmiddels weer 500.000 buffalo’s in Noord Amerika. In iedere staat leeft wel een kudde.
Het museum herbergt ook een prachtige collectie hoofdtooien en andere Indianenkunst. Leuk is de afdeling waar kinderen leren om te gaan met de Wild West attributen zoals leven in een Tipi.




Charly M Russell

Geen opmerkingen:

Een reactie posten