dinsdag 29 mei 2012


Mei 29., Butte, Montana
Levis en Clark, Corps of Discovery
Gisteren een soort museum in Great Falls bezocht, het Levis en Clark center. Wij waren totaal onbekend met Meriwether Levis en William Clark voordat we deze reis maakten. Tijdens het begin van de reis, in Tennessee, stonden we op een camping die naar Levis genoemd is. Hier is hij dood gevonden; niet duidelijk of hij zelfmoord heeft gepleegd of is vermoord. Deze twee mannen zijn de ontdekkingsreizigers van de VS. Zij hebben grote gedeelten van het toen nog onbekende continent in kaart gebracht. Rond 1805 trokken zij met een 50 tal soldaten als begeleiders vanuit Louisville via de Missouri River naar het westen, hopende een directe waterverbinding met de Mississippi en de Pacific Oceaan te vinden. Tijdens die reis moesten ze de watervallen bij Great Falls overwinnen. Daartoe moesten de boten over land gesleept worden. Nu we hier door deze streek kachelen, komen we overal de namen van de mannen tegen. Het was een boeiend centrum, prachtig opgezet. Daarna even naar een iets verder opgelegen riviertje, waarschijnlijk het kortste ter wereld! Ongeveer 30 m lang! 







Vanuit een enorme bron komen miljoenen liters water per dag omhoog en stromen naar de iets verder gelegen Missouri. 
Prachtig helder water dat vijftig jaar nodig heeft gehad om vanuit de bergen door de grond hier weer boven te komen.
Vandaag aangekomen in Butte, een oud mijnwerkers stadje. Morgen willen we de kolenmijn gaan bezoeken. Mooie rit gehad door het hart van het Wilde Westen. Overal prairieland met wat heuvels en een bergketen. Prachtige snelweg die over een pas van 2000 m hoogte gaat. Het weer is weer goed, na een paar regenachtige en sneeuw dagen schijnt nu de zon weer en is de temperatuur weer bezig in de twintig te klimmen.
Het oude centrum van Butte ziet er verschrikkelijk verwaarloosd uit: doordat de kopermijnen uitgeput raakten, verdween de bevolking op zoek naar werk in andere streken. Zo hebben we al heel wat plaatsen gezien waar de economische neergang door uitputting van de grondstoffen zijn weerslag heeft gevonden in de bebouwing.
garage onderweg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten