zondag 16 oktober 2011


13 okt. 11 Liberty RV Park NY
We zijn terug aan de rustige kant van de Hudsonriver. Wist je dat die genoemd is naar kapitein Hudson die in opdracht van Holland deze rivier verkende en er zijn naam aangaf?  Op een eilandje in deze rivier werd Nieuw Amsterdam gesticht, nu heet het Manhattan, maar de sporen van de Hollanders zijn nog volop te vinden: Wallstreet, Amsterdam op de Townhall en nog veel meer. Maar een heel belangrijke Hollander, tegenwoordig Amerikaan, woont af en toe in Manhattan en die heeft ons uitgenodigd: Harold en zijn lieve vrouw Dorothy. Daar zijn we dus een paar dagen mee opgetrokken en dat is echt gezellig!
Ondertussen blijven we op de hoogte van de wateroverlast in Bangkok. Rob heeft een “dijk”, een muurtje voor zijn toegangshek laten metselen. Zandzakken voor de deur! Hopelijk is het voldoende om droog te blijven. Naar z’n werk kan hij niet, staat al te veel water.
Gisteren dus op pad; om in Manhattan te komen moeten we de Hudson oversteken. Kan met de ferry, maar ook met de ondergrondse. Nee, Jan niet die in Rolde! Behoorlijke tippel, komen bij de PATH, dan koop je een kaartje, ja ja. Gelukkig een heel vriendelijk vrouwtje, donker type, helpt ons op weg. Wat zijn ze hier toch vriendelijk! Doel 1 is een bezoek aan het 9/11 Memorial. We zagen het op 11 september op tv, nog in Rolde. Daar willen we naar toe. Wat indrukwekkend! Maar wat een beveiliging; strenger dan op een vliegveld. Twee grote vierkante watervallen op de plaats waar 10 jaar geleden de  torens van het WTC stonden. Rondom wordt gebouwd aan de nieuwe torens. Een ervan wordt de hoogste van de VS. Enorme bouwput. Na de lunch gaan we richting Upper East waar ons hotel, Affinia Garden staat en waar Harold en Dorothy een condo hebben in Trump Palace. We hebben de tijd dus nog maar even een wandelingetje door Central Park. Op 5th Avenue komen bij de Apple Store. Ervoor liggen allemaal appels, briefjes, bloemen en een portret met gedicht. Steef Jobs blijkt te zijn overleden. Dat is deze Hillbilly’s helemaal ontgaan, terwijl we toch geregeld de Wereldkrant lezen. Nadat we ons geïnstalleerd hebben, prachtige hotelkamer, lopen we naar H&D. Glaasje, hapje vooraf en dan naar een Frans restaurant. Hoezo slecht met de economie? Alle hotels zitten vol, het restaurant vol! Gezellig! Dat geldt ook voor de buurt. Winkels tot laat open, veel mensen op straat. Dit is wel wat anders dan camperen in de State Park.
Volgende dag gaan we samen naar museum Frick. Het is het huis van een staalbaron die dat heeft laten bouwen bij het Central Park. Alleen het huis is al de moeite waard, maar nu was er ook nog een tentoonstelling van het werk van Picasso. Ook de oude Hollandse Meesters zijn goed vertegenwoordigd. Prachtige schilderijen en voorwerpen. Goed dat Harold de gang d’r in houdt, anders liepen we er nu nog.
Lunchen doen we bij een voor H&D bekend restaurantje. Zij komen daar al vele jaren en kennen iedereen. Even later zijn we met de kleindochter van Magaret Landon aan de praat. Haar grootouders zijn als missionarissen naar Thailand getrokken. In 1944 heeft zij, Magaret, het boek: “The King and I” geschreven, ook een paar keer verfilmd.  Ginger, de kleindochter heeft een bedrijfje in 3-dimensional Scenes: www.picturetrail.com/gingerlandonsiegel . Zou Ma Kl. L. prachtig gevonden hebben. Tja, en dan wordt het tijd om weer onder de grond te duiken en aan de andere kant van de Hudson weer boven te komen. Met de afspraak: tot ziens met de Kerstdagen, ontzettend bedankt H&D voor alles, duiken we onder.
Yes, hij is er! Wie? De radiator natuurlijk! Met dank aan Sent-Waninge Assen, vooral Gerrit, en de ANWB, is alles prima geregeld en kunnen we onze tocht vervolgen. Ondertussen is het lek gedicht, dus de oude mag nog even blijven zitten. Wel een goed gevoel dat we reserve hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten