zondag 16 oktober 2011


16 okt. 11 Gettysburg, Pennsylvania
Vandaag het grootste slagveld uit de Civil War bezocht. Hier werd de beslissende slag geslagen en de Zuidelijke Staten die zich hadden afgescheiden van de Noordelijken werden twee jaar later tot vrede gedwongen. In juli 1863 vielen hier meer dan 50.000 doden en gewonden. Overal zie je gedenktekens, een prachtig visitor centre met een heel groot panorama schilderij.  Het grote twistpunt was dat de Noordelijke staten de slavernij wilden afschaffen. De zuidelijke economie was sterk afhankelijk van de slaven, niet afschaffen dus.
Gisteren ging het er heel wat vrediger aan toe bij het bezoek aan Amish Country. Onderweg, we hadden wat haast want we wilden in de buurt van Hanover, je struikelt hier over de Europese steden, zijn want daar is iedere zaterdagmorgen een Amish markt, volgen de Lonely Planet. Overnacht in York bij de Walmart; ’s nacht een geklop op de deur! Of we maar even de deur open wilden doen, vroeg een zachte vrouwen stem, doen we dus niet! Gaat nog even naar de volgende camper maar dan weg. Volgende morgen, zaterdag dus, op tijd uit de veren, op naar de Amish. Amish? Zal ik je vertellen:
Sinds 1720 leven een groep Wederdopers, afkomstig uit Zwitserland, in de streek rond Lancaster. Inmiddels zijn het er zo’n 70.000 geworden. Zij leven nog steeds zoals in de 16e eeuw: geen elektra, geen trekkers, auto’s, tv’s e.d. De Old Order Amish zijn het strengste in de leer. Zij verplaatsen zich per paardenkoetsje, buggy genoemd, step of te voet. Het zijn bijna allemaal farmers, gebruiken geen kunstmest, werken met paarden. Hun producten zijn tegenwoordig zeer geliefd en zij zelf zijn een toeristische attractie geworden.
Op naar de markt in Hanover dus. Balen, het is meer een verzameling van ouden van dagen die hun hobby te koop aan bieden: brei- en haakwerk, figuurzaag spullen, eigen gebakken koeken. Geen Amish te zien! Aangezien we dit onderdeel goed hebben voorbereid, gelezen en de film “De Wittness” gezien, gaan we weer terug naar Amish country, 60 miles. We rijden de backroads, fantastische herfstkleuren en een prachtig landschap. En ja hoor, we zien ze werken op het land: maïskneuzen met een kneuzer waar 4 paarden voor lopen. Mannen en jongens met strohoeden, vrouwen en meisje in lange jurkjes, geen Ollily. We stoppen bij een boerderij en Bets vraagt met veel overredingskracht, en dat heeft ze, of we een foto mogen maken. Nee, nee en het blijft nee. Maar we komen wel aan de praat. De man is net terug van het land en haalt weer een nieuwe lading mest op, 3 paarden voor de mestkar. Jonge vrouw mengt zich in het gesprek, of we wat producten willen kopen, jawel maar dan ook een foto! Blijft verdomme nee! We worden meegenomen naar de keuken, een aantal, stuk of 4, 5 kinderen volgt. Het is er binnen allemaal heel simpel, een gaslamp met twee kousjes moet licht in de duisternis brengen. Ja ze willen wel eens in de camper kijken, maar dan moet ik hem vlak voor de keukendeur parkeren, zodat de buurt niet ziet dat zij in de camper zijn. Zeven of acht jongens, meisjes en Opoe en de jonge vrouw, volle boel in de camper. Ik laat de videocamera maar draaien, ze doen net of ze het niet zien, ook een manier om niet van je geloof te vallen. De kids krijgen wat plakplaatjes, Opoe een boerenbont tas en we worden uitgezwaaid! Echt leuk deze ontmoeting. Overnachten doen we op de Otter Creek Campground, prachtige plekken maar sanitair!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten